2014. március 8., szombat

Sörényes hangyász

A sörényes hangyász (Myrmecophaga tridactyla) a vendégízületes állatok közé tartozik, akárcsak a tatu és a lajhár. A renden belül a hangyászfélék családjába tartozik. Angol elnevezése 'Giant Anteater' után óriás hangyásznak is szokták nevezni.

Elterjedési terület/élőhely:
Közép- és Dél Amerikában élő faj. A mocsaras, erdős és füves területeket kedveli.
Kép: Endrédi Lajos
Forrás: Szegedi Vadaspark


Megjelenése:
Ez a különleges állat 100-120 centi hosszú, farka 70-90 centiméter. Átlagosan 18-40 kg között mozog a súlya. Farka seprűszer, koponyája pedig megnyúlt, jellegzetes kinézetet adva az állatnak. Lábai tömzsik, rajta éles, nagy karmok találhatóak, amik nem csupán a termeszvárak felbontására, de védekezésre is tökéletesek, járáskor a talpa alá hajtja őket. Jellegzetessége, hosszú vékony nyelve is, amivel a termeszeket gyűjti össze.
Szőre alapszíne ezüstös, nyak alatt, és a lapocskák felé fekete elgyúlt folttal, aminek a szegélye fehér. Hasoldala világos. A gerince mentén a szőr feláll, sörényt alkotva.
Kép: Endrédi Lajos
Forrás: Szegedi Vadaspark

Táplálkozás/életmód:
A sörényes hangyász alapvetően nappali életmódú magányos állat, de állandó zavarás mellett éjszakaira is átválthat. A természetben főként hangyákkal és termeszekkel táplálkozik. Egy termeszvárból csupán pár száz egyedet eszik meg, ezzel a kolónia fent tud maradni, később is elérhető a hangyász számára.
Az élettartama 20-25 év.
A hangyás különlegessége, hogy az emlősök közül neki van a legkisebb testhőmérséklete, mindössze 32 fok.

Szaporodás:
A nőstények 2-3 éves koruk körül válnak ivaréretté. A ivarzási időszak május és június között van. A nőstény 190 napos vemhesség után egy utódot hoz a világra, aki az anyja hátára kapaszkodva fejlődik. Alvás közben a nőstény farkával takarja az apróságot. A kis hangyász 8-9 hónapig kapaszkodik az anyja hátán, de már korábban elkezd lejárni róla.

Természetvédelmi helyzete:

  • IUCN: Sebezhető
  • A legveszélyeztetettebb hangyászfaj
  • EEP (110-120 példány van a programban Európában)
  • CITES II.
Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban látható három példány. 2013-ban született kis hangyás, mely zoológiai látványosság.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése