2013. január 13., vasárnap

FÁNK új lakói: Rövidcsőrű hangyászsün

A Rövidcsőrű hangyászsün (Tachyglossus aculeatus) a hangyászsünök családjába tartozik, és annak az öt állatfajnak a tagja, melyeknél legjobban megmaradtak a hüllőkre jellemző ősi jellegek. Emellett viszont számos emlősre jellemző tulajdonságot is magával hordoz.

Élőhely
Természetes élőhelye Ausztrália, Indonéz szigetvilág, Pápua-Új Guinea. Átterjedésének egyik leheséges magyarázata, hogy a jégkorszak alatt az óceán szintje alacsonyabb volt, így az Ausztrál kontinenst földhíd kötötte össze a szigetekkel. Valószínűleg ugyanezért őshonos Tazmániában is.

Megjelenése és életmódja
Testhossza: 35 – 55 cm
Súlya: 2 – 6 kg.
Teste zömök, hengeres, megjelenése életmódjához alkalmazkodott. Fogatlan hosszú szájszervvel és ragadós nyelvvel rendelkezik, melyekkel a legkönnyebb a hangyák fogyasztása. A rovarok kitinpáncélját szarutüskékkel zúzza össze a szájában. Erős karmaival a mellső lábán képes a rothadó fát és a termeszvárat is megbontani. Tüskéit védekezésre használja, ha veszélyt sejt összegömbölyödik, vagy beássa magát a homokba.
Szemei aprók, hallójárata egészen hátul helyezkedik el.
Rendelkezik méregmiriggyel, akárcsak a kacsacsőrű emlős.
A nőstény június és augusztus között rak le egy lágy héjú tojást, melyből 10 nap múltán kel ki a kis hangyászsün. Ezek után az anya az erszényében neveli tovább, de ez az erszény nem olyan fejlett, mint az ausztrál erszényeseké.
A FÁNK egyik új lakója

Emlős, ősi bélyegekkel
A hangyászsün egy olyan emlős, mely a hüllőkre jellemző bélyegeket visel magán. Ezek az ősi bélyegek:
– lágy héjú tojással szaporodik
– kloáka: a szaporodási, emésztési és kiválasztási szervrendszer közös kivezető járata
– nyakcsigolyákhoz bordák kapcsolódnak
– vállövben hollócsontjuk és köztes kulcscsontjuk van

Ennek ellenére, emlősnek számít, ugyanis az emlősök egyik legjellegzetesebb tulajdonságát – tejjel táplálja utódját – a hangyászsün is örökölte.
Az evolúció során ezek az állatok az egyik legkorábban ágaztak el a törzsfán. Találtak hangyászsün leleteket 115 millió éves kőzetekben is, amit azt jelenti, hogy ez a csoport már akkor is létezett.

FÁNK
A rövidcsőrű hangyászsünöket ma már a Fővárosi Állat- és Növénykertben is meg lehet tekinteni. Habár az elmúlt heteket – az előírásnak megfelelően – karanténban töltötték, de hamarosan elfoglalják új helyüket az állatsimogató mellett, a wombatokkal szemben.

Forrás, további információk: Híradó.hu, Greenfo, Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése