2014. augusztus 12., kedd

Eartship

Az Earthship, nyers fordításban földhajó egy önfenntartó építmény. Lényege, hogy megújuló forrásokból nyeri az energiát, és minden felhasznált részlete újrahasznosított, és újrahasznosít.
Egy jó Eartship ház akár 30-40 évig is képes eltartani egy családot. Az épület nehezen lebomló hulladékból - sörös doboz, gumiabroncs, üveghulladék - épülnek fel. A legdrágább része a megújuló forrásokat energiává átalakító szerkezetek, de mivel ezeket 1-2 generáción át lehet használni, így megtérülő befektetésnek számít.

A ház a földön bárhol megállja a helyét. Tervezője, Mike Reynolds, úgy alkotta meg, hogy a sivatagtól az északi sarkig bárhol 22 °C legyen a belső hőmérséklet, és bármilyen körülmények között képes a víz összegyűjtésére. Ez utóbbit a levegőből és a csapadékból történik, és az összegyűjtött víz ezután egy speciális szűrőn halad keresztül, hogy biológiailag is tiszta legyen (baktériummentes). 
A használt vizet a ház szintén képes megtisztítani. A vécéöblítésre használt vizet egy betontartályba gyűjtik, melyben hő hatására öntisztuló folyamatok indulnak meg. És a víz később még öntözésre használható.

Mindemellett az Earthship házakhoz üvegházak is tartoznak, így lehetőség nyílik zöldséget és gyümölcsöt termeszteni. Emellett halastó, tyúkok tartására megfelelő terület is hozzáépíthető, így zöldség mellett húsféleséget is lehet tenyészteni.

Egy ilyen házban a rezsi minimálisra, sőt akár nullára is csökkenthető lenne.

Forrás és képek: Álmaim otthona

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése