2013. október 16., szerda

Karcsú lóri

A karcsú lóri (Loris tardigradus) a főemlősök (Primates) rendjébe tartozik, azon belül a Lóriszerűek (Lorisidae) családjába, akárcsak a lajhármakik.
Alfajok: karcsú lóri (L.t. tardigradus) és a felföldi karcsú lóri (L.t. Nycticeboides)

Leírás:
Hossza: 116-170 mm
Súlya: 103-172 g
A karcsú lóri a nevét hosszú, vékony kezeiről és lábairól kapta. Ez a faj kisebb, mint az elterjedési területük északi részén külön fajként leírt szürke karcsú lóri (L. lydekkerianus). Nagy szemei és kerek, csupasz szélű fülei feltűnőek, alfajtól függően szürke vagy vöröses barna sűrű szőrzet fedi a testét. A hasfelöli oldala szürkés fehér.
A karcsú lórinak nincs farka.
Alfaja a felföldi karcsú lóri rövidebb, a testhosszhoz képest vastagabb végtagokkal, nagyobb fejjel rendelkezik. A bundája vastagabb, a fülét teljesen befedi. Megjelenése hasonlít az Ázsiai lajhármakikra.

Életmód:
A karcsú lóri éjszakai állat. Napközben az ágak között, nagyobb csoportokban alszanak, rágömbölyödve ágakra. Az éjszaka beköszöntével a csoportok szétszélednek élelmet keresni. Mozgásuk lassú, és hangtalan. Nagy szemükkel tisztán látnak éjszaka is.
A táplálékuk alapvetően rovarokból áll, de fogyasztanak gumit, madártojást, és kisebb gerinceseket (gekkók, gyíkok) is. Táplálékuk minden részét elfogyasztják, még a csontokat is.

Párzásuk nem köthető bizonyos évszakhoz. A vemhességi idejük 166-169 nap, amin után egy vagy két kölyök születik. A kicsik 6-7 hónapig szopnak.
A faj élettartama a vadonban körülbelül 15-18 év.

Élőhely:
Srí Lanka endemikus faja.
A karcsú lóri a sziget déli-délnyugati nedves zónájában él, alacsonyan fekvő trópusi erdők nedves zónájában, és monszun erdők átmeneti zónájában él. Maximum 900 méteres magasságig található meg.
A felföldi karcsú lóri (alfaj) Srí Lanka központi fennsíkján található meg. Élőhelye a fennsík öt erdőfoltjára korlátozódik: Horton Plains NP, Peak Wilderness Sanctuary, Haggala Strict Natural Reverse, Pattipola erdőrezervátum, Bomuruella erdőrezervátum. Szereti a zavartalan, magashegyi erdőket (1800-2300 méter magasságban található meg.)

Populáció méret:
A becslések szerint a karcsú lóri jelenlegi állománya 1500 egyed, közel 3000 ha felszabdalt erdős területen. A felföldi karcsú lóri száma ismeretlen.

Természetvédelmi státusza és fenyegetettsége:
A karcsú lóri mind a két alfaja veszélyeztetett, és 2010-ben kerültek fel az IUCN Vörös Listájára.
Mind a két faj az élőhelyek feldarabolódása és csökkenése miatt veszélyeztetett. A mezőgazdaság és a települések terjeszkedése miatt a Srí Lankai erdőket irtották, és az állatok a rosszabb minőségű erdőfoltokba szorultak. Emellett a növényvédő szerek és más vegyi anyagok is károsak az lórikra.
A faj védelmének alapja a élőhelyek megvédésében, és a mérgező anyagok csökkentésében rejlik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése