2013. december 11., szerda

Sarki nyúl


A Grönlandon és Kanada északi részén gyakran előforduló sarki nyúl (Lepus arcticus) az emlősök osztályába tartozik, a nyúlfélék családjához. Megjelenése és felépítése mind a hideg éghajlati övhöz alkalmazkodott. A tundra öv jellegzetes állata, mely délebbi vidékeken nyaranta barna bundával, ősszel és tavasszal pedig szürkés színárnyalattal jelenik meg. Szőre színe a rejtőzködő életmódhoz alkalmazkodott. A hó lehullásával fehérre váltja bundáját, tavasszal és ősszel a szürkés a jó rejtőszín, nyáron pedig a barna olvad bele leginkább a környezetbe. Azokon a vidékeken, ahol rövid a nyár, ott egész évben a fehér, téli bundát viseli.
Forrás: National Geographic

A sarki nyilak átlagosan testhossza 40 és 70 centiméter között változik, ebbe 5-10 centiméteres farokhosszuk nem számít bele. Testtömegük átlagosan 2,5-5,5 kg között változik, de egyes egyedek elérhetik a 7 kg-os súlyt is.
Vastag bundája üreges szőrszálakból áll, melyek a hő megtartását, és a rejtőzködést segítik elő. A többi nyúlhoz képes a fülei rövidebbek, így csökkenti a hőleadási felületet. Magasra képes ágaskodni, ha környezetét figyeli, és veszélyhelyzetben akár 64 km/órás sebességgel is képes cikázni.
Forrás: Artic photo
Az éjszakákat üregekben tölti, kölykeit is ezekben hozza világra. Általában magányosan él, de időnként több tucat nyúl is falkába verődhet.
Tápláléka: Füvek, bogyók levelek

Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése