2014. október 31., péntek

Két újabb gyík Ausztráliában

Ausztráliában két új gyíkfajt (Melville-foki szivárvány vakondgyík és Melville-foki zártajkú vakondgyík) fedeztek fel a York-foki-félszigeten, egy esőerdő élettérben, 170 kilométerrel északra, Cooktown-tól. A gyíkok felfedezője Conrad Hoskin, a James Cook egyetem kutatója, aki leírta a két új faj eddig teljesen elzártan élt egy hegy tetején. A hegy különlegessége, hogy gránitsziklák vágják el a csúcsot a környező vidéktől.
Carlia wundalthini (Hoskin 2014)


Ezzel a két új gyíkfajjal, Melville-fok közelében eddig öt új fajt fedezett fel. Tavaly hármat: a levélfarkú gekkót, az aranyszínű gyíkot és Cophixalus petrophilus elnevezésű békafajt (kapcsolódó blogbejegyzés lent).

Ez a terület, mely ilyen rövid idő alatt öt új faj felfedezését tette lehetővé, szinte elveszett világnak számít. Valószínűleg évmilliók óta izolált a környező területekről. Hoskin szerint Ausztrálián belül egy hotspont lehet, azaz nagyon magas az egységnyi területre eső fajok száma.
Glaphyromorphus othelarrn (Hoskin 2014)
Az expedíció teljes anyaga még nincs teljesen feldolgozva, így hamarosan új fajokról is hallhatunk majd még. Az új fajok tudományos nevében az őslakosok is segítettek: Carlia wundalthini és Glaphyromorphus othelarrn.

Forrás: HVG
Képek: Conrad Hoskin
Kapcsolódó bejegyzés: Három új fajt fedeztek fel Ausztráliában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése