2014. július 18., péntek

Changyuraptor - a négy szárnyú dino

2012-ben a kína-észak-koreai határtól nem messze egy raptorfélékhez tartozó ősállat csontjait találták meg. A Changyuraptornak elnevezett lény viszont különlegesebb, mint az összes eddigi dinoszaurusz, amit felfedeztek, ugyanis nem csakhogy tudott repülni, de négy szárnnyal rendelkezett, és a leghosszabb tollazattal, amit valaha dinoszauruszon találtak.
A négy szárnyat úgy kellene elképzelni, hogy a mellső pár olyan, mint a jól ismert Archeopteryx-nél, a másik pár pedig az állat hátsó tollas lába lenne. Azt sajnos még nem tudják a tudósok sem, hogy a hátsó pár láb-szárny hozzájárult-e a repüléshez, bár valószínűsítik, hogy a kormányzásban és az egyensúlyozásban nagy szerepe lehetett.
Kép: S. Abramowicz / Courtesy of the Natural History Museum of Los Angeles County

A leletek alapján az állat úgy 125 millió évvel ezelőtt élt, és az akkori repülő állatokhoz képest nem csupán nagytestű, de szinte óriásnak számított. A Changyuraptor 120 centi hosszú lehetett, és négy kilogrammos. A repülésben szokatlanul hosszú, akár 30 centit is elérő farktollak segítségével volt képes levegőbe emelkedni, leszállni és a vadászatban is kiváló támogatást nyújtott.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése