2014. július 31., csütörtök

Bahia tapakúló

A Bahia tapakúló (Eleoscytalopus psychopompus) az EDGE oldalán a 100 legfenyegetettebb madárfaj között található. Ez az igen ritka dél-amerikai madár, melynek magyar neve az angol nevéből származik a verébalkatúak rendjébe, a király-gébics alkatúak alrendjébe, ezen belül a tapakúlók vagy fedettcsőrűfélék családjába tartozik. Nevében a Bahia Brazília azon térségének az elnevezése, ahol a madár endemikus fajként él.


Rejtőzködő madár, a közelmúltban sikerült csak kicsit jobban megismerni, előtte csupán 1-1 példányát fedezték fel 1944-ben és 1983-ban. Hála a kiterjedt kutatásoknak, Bahia államban a part mentén hat populációját sikerült azóta megtalálni, ami alapvetően jó lehetne, de ezek a populációk elszigetelten élnek az erdőben, és az erdőirtások miatt kialakult élőhelyvesztések tették a fajt a leginkább veszélyeztetetté.

Átlagosan 11 centi nagyságú madárról van szó, testének felső része sötét, feketés, a hasa és a melle fehér, a szárnyában és a hátsó részeken a tollai rozsdabarna színűek.
A hangját még nem sikerült leírni, és az életmódjáról sem sikerült sokat megtudnia a kutatóknak. Amit tudnak, hogy élőhelye a sűrű növényzetű síkvidéki erdők maximum 200 méteres magasságig.

Természetvédelmi helyzetet: kritikusan veszélyeztetett

Forrás: EDGE
Képek: ARKIVE

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése