2014. július 30., szerda

Feketepamacsos selyemmajom

A feketepamacsos selyemmajom, vagy Callithrix penicillata az csuklyásmajmok családjába tartozik. Régebben úgy gondoltál, hogy a fehérpamacsos selyemmajom alfaja, de mára külön faji rangot kapott. Az állat átlagosan 19-22 centi hosszú, 350 gramm tömegű, bundája szürkés vagy sötétebb feketébe hajló, fülbojtjai meggyúltak, akár a fehérpamacsosoknak, de a színük mindig sötét. Farkuk halványan gyűrűzött.



Élőhelye a trópusi erdők Brazília középső részein. Akárcsak a többi selyemmajom csoportokban él, átlagosan 10-15 fő tartozik egy családba, melyben egy szaporodó szülőpár, és azok különböző korú utódai élnek. Éjszakára sűrű bozótba  vagy fák odvába húzódnak vissza, a nap nagy részében pedig gyümölcsfákon keresnek élelmet, és vándorolnak. A családok területe 30-60 hektár között változik, de mérete attól függ attól, hogy a területen mennyi gyümölcstermő fa van benne.
Táplálékuk: gyümölcsök, rovarok, pókok, madártojások és fanedv.

Csapatonként egy pár, a szülőpár szaporodik. Nagyjából 140 napos vemhesség után évente 2-4 utódot hoz a világra. A legjellemzőbb az két utódot ikerszülés. Az újszülöttek nagyok, a születés után általában az apa cipeli őket, és az anya csak a szoptatás ideje alatt engedi őket magára. Ahogy a picik fejlődnek, a csapat többi tagja is kiveszi részét a nevelésből. A hímek 1 év, a nőstények 1,5-2 év alatt válnak ivaréretté. A fiatalok közül néhányan örökre a szülőcsoportban maradnak, mások elvándorolnak saját csapatot alkotni, megint mások csatlakoznak egy másik csoporthoz.

Az IUCN Vörös Listáján nem fenyegetett fajként szerepel. Elterjedési területe igen nagy, és gyakori faj.

Forrás: Wikipedia
Képek: www.biolib.cz, 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése