2012. augusztus 30., csütörtök

Rekord: 328 vipera született!


 328 Rákosi vipera született a Rákosi vipera Védelmi központban a Kiskunságon. Ez a szám az előző évekhez képest rekord számú. Összesen 30 anyától születtek a kis kígyók, akik a nagy meleg miatt 1-2 héttel korábban jöttek a világra, mint eddig.
Súly: 2,5 g
Hossz: 139 mm.
A most született egyedek 10-15-ös csoportokban kerültek a Központ szabadtéri terráriumaiba, mely természetközeli, de biztonságos élőhelyet biztosít a számukra.

A faj:
A Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) a hazánkban élő két vipera faj egyike. A sztyeppmaradványokat részesíti előnyben élőhelyként. A változatos mikrodomborzatú, nedves és száraz gyeptípusok alkotta réteket kedveli. Leginkább legelőkön maradtak fenn, ahol változatos a mikroklíma, és a táplálék bázis is igen széles. A rákosi vipera mérge felnőtt emberre gyakorlatilag veszélytelen, a marás méhcsípés-szerű, gyorsan-múló tünetekkel jár. Fiatal korában számos predátor célpontja lehet, ilyenek a gólyák, gémek, réti héják, szalakóták, fácán és a túzok is. Télen kisebb emlősök üregeiben húzza meg magát.

Védelmi szint:
1974 óta védett faj, 1988 óta fokozottan védet és '92-óta a legmagasabb védelmi kategóriába tartozik. Eszmei értéke 1.000.000 Ft. Az IUCN listáján veszélyeztetett fajként van jelen, szerepel a Washingtoni Egyezmény CITES I. Függelékében és a Berni egyezmény HD II-es listáján is. Mindemellett NATURA 2000 kijelölő faj, mely szerint minden élő- és előfordulási helye NATURA 2000 helynek minősül, ezáltal védettséget élvez.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése