2012. augusztus 26., vasárnap

Kivonható a levegőből a szén-dioxid!

 A Georgia Institute of Technology által kifejlesztett új technológia lehetővé teszi, hogy a már a levegőben lévő szén-dioxidot megkössék, ezáltal nagy mennyiségben – évi akár ezer tonna – távolítsák el a levegőből.
A szén-dioxid megkötést egy módosított szilikagél végezné, melyet kerámia méhsejtre vinnének fel. Ezen áramoltatnák keresztül a tisztítandó levegőt.
Forrás: Tiszta jövő

A cikk arról nem szól, hogy mit kezdenek majd évi 1000 tonna szén-dioxiddal, ha valóban sikerül elindítani a technológiát, és gyakorlatban is megállja a helyét. Persze alap ötletnek ott van, hogy használható a kémiában vagy szódagyártásban, de tény, hogy az ehhez szükséges mennyiséget a különböző iparágakban melléktermékként kialakult szén-dioxid bőven elég. Akkor pedig még mindig fennáll a kérdés: hova került évi 1000 tonna CO2? Azt tudjuk, hogy eddig hol volt, a föld alatt pihent kőszénként és földgázként megkötve a szén. Talán most is az lenne a legjobb, ha kifejlesztenének egy technológiát, mellyel a szént és az oxigént szét lehetne választani, és a szént később újra felhasználni az energiaiparban.

Ez érdekes kérdés lenne, ha meglenne a megfelelő technológia, hogy lehetne-e így újrahasznosítható energiaforrás a szén. Egyáltalán a szén-dioxidból készült szén adna-e annyi energiát, mint a fekete kőszén, lignit vagy földgáz. Nem lenne-e veszteséges, azaz több energiába kerülne a szén előállítása, amint amennyit belőle nyerni tudnánk.
Ezek persze csak elméletek, de egyszer meg kell majd oldani ezt a kérdés. Nem a szén-dioxid szétválasztását, de az elhelyezést igen, amennyiben a fent említett technológia gyakorlatban is bevezetésre kerül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése