2012. december 23., vasárnap

Zöld Vadon Karácsony – Rénszarvas

Ha már Karácsony és Mikulás, ismerkedjünk meg a szánhúzók királyával, a rénszarvassal. Azaz ki is igazából Rudolf?

A rénszarvas (Rangifer tarandus) egy sarkvidéken élő szarvasfaj, mely több, mint 800.000 éve létezik. Testét barna, fekete és fehéres szürke szőrzet borítja, nyaktájékon és a faron világosabb árnyalatok jelennek meg. Az egyes testtájakat borító szőrzet árnyalata földrajzi területre jellemző. Csülkei szélesek, laposak, ezáltal könnyebben jár a havon vagy a mocsarakban. Futás közben az ízületei kattognak. A rénszarvasoknál mind a két nemnél megjelenik az agancs.

Méreteik:
testhossz: 120 – 220 cm
marmagasság: 87 – 140 cm
testtömeg: 60 – 318 kg

Elterjedési területük:
Skandinávia, Észak-Oroszország, Kanada, Alaszka. Grönlandra és Izlandra betelepítették. Legdélebbi fajuk Mongóliában, Ujgurföldön él.
Elterjedési területe régen sokkal nagyobbra nyúlt. A jégkorszakok idején még Magyarország területén is előfordultak, aztán a felmelegedés miatt visszaszorult a déli határa Lengyelország és Németország egyes vidékeire.

Életmódja:
Csordákban élő, alapvetően növényevő állat, de nem veti meg a tojást vagy kisebb emlősöket sem. Étrendjében füvek, levelek, rügyek, erdei gyümölcsök, gombák és zuzmók is szerepelnek.
Nyaranta északra vonul. A csapat vezetője egy idős nőstény.
Vemhességi ideje 228 nap. Egy 5-11 kilogrammos utódot hoz a világra, aki alig egy órával a megszületése után már járni kezd. 18-30 hónapos korukban válnak ivaréretté.

Forrás: FÁNK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése