2012. december 15., szombat

A tücsök és a delfin


 Hogy mi a közös egy tücsökben és a delfinben? Az ember első gondolata az lenne, hogy semmi. Mégis, kutatók rájöttek, hogy a tücsköket és fürge szöcskéket (Tettigoniidae) magába foglaló rovar csoportnak és a fogazott bálnáknak (pl. delfinek) van egy nagyon fontos pontja, amiben hasonlítanak egymásra.
Ez pedig a hallás.
Az Ensifera rovarok csoportjába tartozó Hemideina thoracica, a hangokat a mellső lábakon lévő dobhártyával hallja meg. A kutatók szerint az ebbe a csoportba tartozó rovaroknál a hang keresztül halad egy hang-továbbító lipiden, és ezáltal hall az állat.
Hemideina thoracica

A felfedezés előtt csupán a fogas bálnákról tudták, hogy a hallórendszerük egyik fontos komponense a lipid. A két csoport közötti hasonlóság is ebben rejlik. A lipid felerősíti a hangokat, így segít az állatok hallásában.
Egyelőre még nem tudják az okát, hogy két, evolúciós szempontból, ilyen távol álló csoport, hogyan alakíthatott ki ennyire hasonló rendszert, viszont ez a felfedezi felveti a kérdést, hogy más állatcsoportoknál is meglehet-e ez a hallórendszer?

Az új három-dimenziós képalkotó technikák tehették lehetővé ezt a nagyszerű felfedezést. Így találták meg az állatok mellső lábán. A kutatók, habár ők főként a Hemideina thoracica fajon végeztek vizsgálatokat, de biztosak benne, hogy csoport többi tagja is hasonló módon érzékeli a hangokat.

Forrás: Livescience

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése