2012. december 5., szerda

Visszatérhetnek a vadlovak!


Az elmúlt évszázadok alatt az emberek kiirtották az igazi vadlovakat Közép-Európa élőhelyeiről. Ám az European Wildlife, a fajok fennmaradásával foglalkozó szervezet, eldöntötte, hogy megpróbálják visszahozni őket, vagy legalábbis egy hozzájuk genetikailag és küllemileg leginkább hasonlító lófajtát. A program alapja, hogy bár a vadlovak kipusztultak, bizonyos lófajták még megőrizték a génjeiket.
A vadlovakhoz legközelebb álló lófajta a Brit szigeteken honos Exmoor póni (mely a jégkorszak óta alig változott), így a program ezt az állatot választotta ki az egyik alapnak. A másik a Kárpátokból származó hucul, mely szintén a vadlovakhoz közel álló fajta.
Hucul
A folyamatot visszanemesítéssel fogják véghez vinni. Mivel a hucul ma már keveréknek számít – A Cseh Köztársaságban más fajtákkal keresztezték, hogy fenn maradhasson –, ezért csak azokat az egyedeket szaporítják majd, amelynek a génállománya a legközelebb áll a vadlovakéhoz.
Exmoor póni
Az egyik cél egy olyan fajta létrehozása, mely a legközelebb áll az európai vadlovakhoz. A másik cél pedig megfigyelni a hucul és az Exmoor póni alkalmazkodását a közép-európai sajátos klímához, földtani viszonyaihoz és élővilágához. Közép-Európa ugyanis a két fajta elterjedési területe között helyezkedik el. Az alkalmazkodás azért fontos, hogy végül melyiket választják ki, hogy részt vegyen a végső visszanemesítési programban.

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése