2013. június 18., kedd

Új darázsfaj Costa Ricáról

 A Tinkerbella nana névre keresztelt aprócska darazsat találtak Costa Ricán. A nevét a Pán Péterben lévő tündérről (Tinker Bell magyarul: Csingiling) és a kutyáról (Nana, magyarul: Dadus) kapta. Az új faj a parányfürkészek családjába tartozik. Mivel különleges szerkezetű szárnyai bizonyos mértékű repülésre alkalmasak, ezáltal a legkisebb röpképes rovarok egyike.
Tinkerbella nana-t John Huber és John Noyes kanadai kutatók írták le. 4 mm keresztmetszetű hálóval növényekről vettek mintát, majd kézzel vizsgálták át az anyagot, és így találtak rá az aprócska rovarra, mely mindössze negyed milliméter nagyságú. A Tinkerbella más rovarok petéin és lárváin élősködik és szaporodik, akárcsak nagyobb fürkészdarázs társai.
Fotó: John T. Huber

A kutatók egyelőre azt tudták megállapítani, hogy a Tinkerbella fajoknak minden rovarokra jellemző szerve megvan – ez más mikroméretű rovaroknál nem így van –, és mikroszkóp alatt felfedezték, hogy apró szárnyaik szőrökben végződnek, amik a repülést segíthetik. Egyelőre azonban a kutatók még dolgoznak azon, hogy megértsék, hogyan képesek ezek az aprócska élőlények repülni. Egyrészt a felemelkedéshez nagyon sok szárnycsapásra van szükségük, másrészt aprócska testüket egyetlen szellő is messze sodorhatja. Mindezek ellenére a Tinkerbella fajok nagyon sikeresek. Costa Ricán, Hawaii-n és a Trinidad trópusi erdeiben ismert példányok mellett a kutatók szerint legalább még 300 faj élhet a területen.
Egyelőre úgy tűnik, hogy a parányfürkészek a legkisebb, szárnyakkal és rovarokra jellemző szervekkel ellátott rovarcsalád. A náluk kisebb rovarok már lényegesen leegyszerűsödött testtel élnek túl.


Forrás: Medbio

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése