2013. június 21., péntek

A párzás okozza a végzetét

 Az Észak-Amerikában élő sötét vidrapók (Dolomedes tenebrosus) az életében csupán egyszer párzik, egyetlen nősténnyel. Ennek nem az a jelenség az oka, mely oly gyakori a pókok esetében, hogy a nőstény megeszi a hímet. A halál oka egyértelműen a párzás folyamatával függ össze.
A halál okát Steven Schwarts a Nebraska-Lincoln Egyetem doktorandusz hallgatója fedezte fel. A legtöbb pók fejtori részén található egy tapogatóláb, mely a hímeknél párzólábbá alakul. A hímek a spermája először egy spermahálóba kerül, onnan pedig a hím párzólábba felszívja, mely megduzzad tőle. A párzáskor a párzólábukból juttatják a spermát a nősténybe, mely a legtöbb pók esetében ilyenkor leapad. A vidrapóknál viszont nem így történik. A párzóláb feldagadva marad, ezáltal haszontalanná válik. Így a párzás után a hím összezsugorodik, a nőstényen lóg pár órát, aztán elpusztul. A kutatások szerint a halál oka összefügg a kitágult párzólábba. Schwartz pár esetben kiváltotta a párzóláb duzzanatát, ami a hím halálához vezetett.
Sötét vidrapók
Forrás: www.carolinanature.com
Habár a nőstény vidrapók maga nem okozza a hím halálát, ám a kimúlás után elfogyasztja a hímet, ami úgy tűnik elősegíti a gének öröklődését. Ugyanis a hím elfogyasztása után a nőstény kevésbé vonzódik más hímekhez, ez által nagyobb eséllyel lesznek az utódok az első párzó hím utódai.


Forrás: Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése