2013. június 28., péntek

Új madárfaj Kambodzsában

Narancssárga tollkoronát viselő új poszátát fedeztek fel Kambodzsa fővárosában. A Wildlife Conservation Society bejelentése szerint a madár élőhelye veszélyben van. Az Orthomus chaktomuk, azaz kambodzsai varrómadár nevet kapta.
A kis poszáta szürke, vörös és fehér tollruhát, narancsszínű tollkoronát visel, és hangos énekéről könnyű felismerni. Síkvidéken él, a sűrű bokrokat kedveli, ami Phnompenben, Kambodzsa fővárosában, igen kevés van, de annál több a szomszédos területeken. A kutatócsoport szerint az IUCN-nek a mérsékelten fenyegetett fajként kellene kategorizálnia az új fajt, mivel élőhelye pusztul, és csak tovább csökken majd az emberi hatásokra.
Kép: Origo
A Wildlife Conservation Society munkatársai szerint fantasztikus felfedezés, egy ekkora városban új fajra lelni, ám az Ázsiában élő, látványos madárvilág egyre nagyobb veszélynek van kitéve. Ráadásul a Mekong-térségnek nevezett Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Thaiföld, Mianmar és Jünnan tartomány a biológiai sokféleség szempontjából különleges térkés. Évről-évre egyre több fajt fedeznek fel itt. 2011-ben pl. több, mint 120 új fajt írtak le itt.


Forrás: Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése