2013. április 17., szerda

Fán lakó sün


 Brazilia legveszélyeztetettebb ökoszisztémájában fedeztek fel egy fán lakó sündisznót. A helyiek „coandu-mirim” néven ismerik az állatok, míg a kutatok Coendou speratusnak nevezték, melyből a „speratus” latin szó „remény”-t jelent.
A Coendou speratus élőhelye a kipusztulás szélén áll, a régióban már összefüggő esőerdő nincs, csupán töredékei maradtak meg. Az itt valaha őshonos erdőt ugyanis a mezőgazdaság miatt 98%-ban már kiirtották.

A Coendou speratus egy fán lakó sündisznó. Az Atlani őserdők lombkoronái között él. Éjszakai állat, nappal faodvakban alszik. Az állatot sötétbarna tüskék fedik, melyet vöröses csíkok törnek meg. Nem rovarevő, mint a legtöbb sündisznó, táplálékát éretlen magok, fenyőmag kéreg, levél és gyümölcs alkotja.

Ezen új faj megjelenése reményt adhat a kutatóknak, hogy sok faj nem halt ki az Atlanti esőerdő térségben, csupán visszahúzódtak. Az Atlanti esőerdő a világ legnagyobb egybefüggő ökoszisztémája. Brazilia és Argentína területén fekszik. Itt található a föld legnagyobb biodiverzitása is, hiszen 264 emlős-, közel 1000 madár-, 456 kétéltű- és hüllőfaj, valamit 300-350 édesvízi hal él a területen.

Forrás: GreenProfit
Kép: Antonio Rossano Mendes - Pernambuco Egyetem

2 megjegyzés:

  1. A címet kapásból "fánklakó sün"-nek olvastam, gondoltam is, hogy fene a jó dolgát. :D

    VálaszTörlés
  2. Lehet, ő is jobban örülne, ha fánkokban élne :D

    VálaszTörlés