2013. november 1., péntek

Nyest

A nyest (Martes foina) egy Eurázsiában általánosan megtalálható ragadozó. Gyakran keverik őket a görényekkel és a menyétekkel. A három, hasonló felépítésű faj közül a nyestek a legnagyobbak. Testhosszuk átlagosan 40-54 cm, míg tömegük 1-2 kg is lehet.
A testük vékony, karcsú, a lábaik viszonylag rövidek. A szőrzetük barnás színű, jellegzetes nagy fehér mellfolttal. A mellükön sötétebb folt található, mely minden állatnál egyedi, így megkülönböztethetők egymástól. Az orra világos, talpa szőrtelen.


Élőhelye a nyíltabb területek. Gyakran megtalálni magasabb hegységekben, sziklás részeken. Éjszakai állat, ügyesen mászik, jól ugrik és kitűnő vadász. Tápláléka rágcsálókból, madarakból és tojásokból áll, de nem veti meg a gyümölcsöket sem. Ritkán megtámad háziállatokat, de ez nem gyakori. Viszont gyakorta látni őket városokban, sőt beköltözhet épületekbe is.

Az egyedek magányosan élnek, csupán a nyári párzási időszakban keresik egymás társaságát. A párzás után a vemhesség késleltetett, azaz a petesejt úgy ágyazódik be, hogy a legközelebbi tavasz előtt ne szülessenek meg a kicsik. A késleltetéssel együtt így a vemhesség ideje 230-275 nap is lehet, míg a valódi idő alig 1 hónap.
A nőstény tavasszal 3-4 vak, csupasz kölyköt hoz világra. A kicsik 2 hónaposan kezdenek vadászni tanulni, és több, 1-2 éves koruk körül válnak ivaréretté. Vadon maximum 10 évig élnek, fogságban 18 év a rekord.

A nyestek könnyen kézhez szoktathatók, ha kiskoruktól kezdve nevelik őket, ám a menyétfélék könnyen visszavadulnak a természetbe.

Természetvédelmi státusza: nem fenyegetett.

Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése