2013. november 14., csütörtök

Vietnámi antilopot sikerült fotózni

A világ egyik legritkább emlősét sikerült lefotózni közép-vietnámban, az Annamite hegységben. A vietnámi antilop vagy szaola (Pseudoryx nghetinhensis) Délkelet-Ázsiában őshonos, súlyosan veszélyeztetett faj, és 15 éve nem találkoztak az egyedeivel. Akár egy méter hosszúra is megnő, alakja antilopszerű, tülkei párhuzamosak. A felvétel szeptemberben készült, de nem rég hozták nyilvánosságra. A kamerát a WWF és a vietnámi erdővédelmi minisztérium helyezte ki.
A vietnámi antilopot lefényképező kameracsapdát a WWF és a vietnámi erdővédelmi minisztérium helyezte ki az Annamite hegységbe.
Forrás: WWF
A fajt 1992-ben fedezték fel, '93-ban két példányt is befogtak. Utoljára '99-ben sikerült lefotózni a vadonban. 2010-ben sikerült falusiaknak befogni egy példányt, de az elpusztult.
A legnagyobb veszélyt az állatokra a drótkötélcsapdák jelentik, melyeket orvvadászok szerelnek fel. A természetvédelmi szervezetek azon dolgoznak, hogy ezeket a csapdákat felszámolják. 2011 óta több mint 20 ezer drótkötél csapdát szedtek össze, emellett a vadőrök közel 600 illegális vadásztábort is felszámoltak.

A védelem fontos, ugyanis nagyon keveset tudunk, a mindössze 20 éve ismert állatról, és egyelőre nem ismert az állományának száma sem.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése