2015. szeptember 9., szerda

Geoffroy-macska

A Geoffroy-macska (Leopardus geoffroyi) a ragadozók közül a macskafélék családjába, ezen belül a Leopardus nem tagja.Dél-Amerika magasabb területein él (akár 3300 méter magasságig megtalálható), élőhelye a nyitott erdők, bozótos területek.

A Geoffroy-macska akár 100 centiméter hosszú is lehet, ebből farka 25-35 centi. Testömege 3-8 kilogramm között mozog. Bundája mintázata az elterjedésétől függ. Míg északon okkersárga alapon, sok kicsi, fekete, kerek folt található, addig délen az ezüstös alapon lévő foltok inkább rózsaszerűek.
A farok töve is foltos, maga a farok pedig fekete gyűrűkkel díszített. A farok segíti az egyensúlyozást a fákon. Karmai a legtöbb macskaféléhez hasonlóan behúzhatók, így védi őket a kopástól. Ez fontos, mert karmai segítségével mászik fára, és ragadja meg a zsákmányát. Hallása és látása a legtöbb macskához hasonlóan kitűnő.

Ez a macskafajta éjszakai, magányos életet él. Tápláléka, akárcsak kinézete élőhelyétől függően változó. Amíg Argentínában nagy részt kisebb rágcsálók, és egyes madárfajok teszik ki tápláléka nagy részét, addig Chilében a rágcsálók mellett vadnyulak vannak terítéken.Még délebbre pedig a nyulak átveszik az első számú táplálékká válik.

A párzási időszak október és március között van. A nőstény macskák 64-74 nap után 1-3 utódnak adnak életet. A Geoffroy-macskák csak ebben az időszakban hagynak fel magányos életmódjukkal, de a kicsit pár hónap alatt önállóvá válnak. A nőstények már 18 hónaposan, a hímek pedig 24 hónaposan érik el az ivarérettséget.

Az IUCN Vörös Listáján szerepel, mint mérsékelten fenyegetett faj. Nagy exportja miatt CITESZ I-es fajnak minősítették 1992-ben. Emellett az élőhely vesztés és élőhely feldarabolódás a legnagyobb veszély erre a fajra.

Forrás: Wikipedia, IUCN
Képek: Arkive

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése