2014. február 3., hétfő

Szimbiózisban élnek a lajhárok

A Proceeding of the Royal Society B folyóiratban jelent meg egy új tanulmány szerint a háromujjú lajhárok szimbiotikus kapcsolatban élnek a bundájukban található molyokkal és algákkal.
Forrás: képguru.hu
A lajhárok szinte tökéletesen alkalmazkodtak a fán lakó életmódhoz. A háromujjú lajhár kisebb területen él kétujjú rokonánál, és csupán lombbal táplálkozik. Emésztése olyan lassú, hogy hetente egyszer kell lemásznia a fáról üríteni. Ez a folyamat sok energiát igényel, ráadásul a földön sokkal inkább ki van téve a ragadozóknak. Mégis ez a viselkedés fontos a lajhárok életében, azaz a haszna nagyobb, mint a kockázata. Az ürülék jó szaporodó hely a molyoknak, amik a lajhár bundájában élnek, amik pedig fontosak az algák szaporodása szempontjából.


Jonathan Paulinak és csapatának az volt az elmélete, hogy a lajhárok bundájában élő ökoszisztéma fenntartása fontos tápanyagokkal látja el őket. A bizonyításhoz két- és háromujjú lajhárokat fogtak be San José közelében. A befogott állatok bundájában megszámlálták a molyokat, vizsgálatokkal megmérték a nitrogén, foszfor és alga mennyiségét, ezen felül az előgyomorban lévő táplálék összetételét is megnézték.

Eredmények:
  • több molylepke található a háromujjú lajhárok bundájában, mint a kétujjúakéban
  • több szervetlen nitrogén található a háromujjú lajhárok bundájában, mint a kétujjúakéban
  • több alga található a háromujjú lajhárok bundájában, mint a kétujjúakéban
  • a háromujjú lajhárok előgyomrában található alga megegyezik a bundájukban lévővel
Forrás: Wikipedia

Amikor az állatok lemásznak a fáról üríteni, a molyok lepetéznek az ürülékbe, majd onnan kifejlődve, felrepülnek a fára, ahol lajhárok bundájába költöznek. A lepkék növelik a nitrogénszintet a bundában, ami tápanyagként szolgál az algáknak is. A lajhár szőrszálai repedéseket hordoznak, amiben az esővíz megmarad, ebben növekedhetnek az algák.
Az algákat a lajhár zsírban és energiában gazdag táplálékkiegészítőként fogyasztja el.

Az új tanulmány arra is választ adhat, hogy miért olyan nehéz a háromujjú lajhárok tartása fogságban, rendszeresen tisztított környezetben.

Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése