2015. augusztus 28., péntek

Zseléóriás a török partoknál

A török partoknál búvárok találtak rá a zselészerű képződményre, mely távolról teljesen átlátszónak, míg közelről pöttyösnek látszott. A zselé körülbelül négy méteres volt, és a búvárok nem tudták mi lehet, de lefotózták, és videót is készítettek róla.

A megoldást az The Echinoblog szerzője Christopher Mah adta meg, aki Dr. Michael Vecchione, a Smithsonian Természettörténeti Múzeum tintahalszakértőre utalva, azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a zselészerű képződmény sok millió tintahaltojás lehet.

A kalmárok, vagy tintahalak burokba rakják a tojásaikat, amik aztán a tengerben szabadon úsznak. Egy-egy példány akár kétmillió tojást is lerakhat. A török partoknál talált tojásrakás az egyik legnagyobb, amit a blog szerzője valaha látott. 

Az óriási zselé egyébként az Ommastrephes bartramii nevű kalmár tojásait rejtheti magában. Ez az állat akár másfél méter hosszúra is megnőhet. Pár évvel ezelőtt egy Humbolt-kalmár által rakott tojáshalmazt találtak, ami hasonló méreteket (3-4 méter) öltött, abban hatszázezer és kétmillió közötti tojás lehetett.

A jelenség egyébként ritka, mivel a kalmárok mélyen a felszín alatt élnek, a tojások pedig hamar kikelnek.

Forrás és képek: Ecolounge, Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése