2013. július 25., csütörtök

Veszélyben a grönlandi fókák – fogy a jég

Grönland partjainál egyre több elpusztult vagy legyengült grönlandi fókát (Pagophilus groenlandicus) találnak. Egy tanulmány szerint a pusztulás egyik okozója az Atlanti-óceán északi részén lévő jégtáblák csökkenése.
A legtöbb partra sodródott fóka ugyanis fiatal példány. A tanulmány készítői szerint az egyre csökkenő mennyiségű jégtáblákon egyre kevesebb fóka fér el, így sok olyan fiatal példány kényszerül a vízben maradni, akik még nem tanultak meg tájékozódni az óceánban, vagy nem tanulták meg még a vadászat alapjait. Ezért az éhes fókák a dél felé tartó halrajokat követve eltévedhetnek, az esetleges vadászatok sikertelensége miatt el is pusztulhatnak Grönland partjai közelében. A legtöbb fóka hím, ugyanis a hímek merészebbek, nagyobb távolságokra is elúsznak táplálékkeresés közben.
Grönlandi fóka
A kutatók úgy vélik, a probléma egyik okozója az északi jégtáblák olvadása. A grönlandi fókák jégtáblákon párosodnak, és itt is hozzák világra, és nevelik a borjaikat, de az elmúlt 30 évben 8% csökkent az áprilisi jégtáblák kiterjedése. Ez pedig az az időszak, amikor a legtöbb borjú megszületik.


Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése