2012. október 13., szombat

Veszélyben a Gorillák!


 Egy brit olajipari cég, a Soco 2012 első felében engedélyt kapott a Kongói Köztársaságtól, hogy légi felméréseket végezzenek az ugandai határ környékén. A terület Afrika első nemzeti parkjának területe, ahol számos veszélyeztetett faj talált utolsó menedéket, és ami Afrika egyik legnagyobb diverzitású területe.
A kongói miniszter szerint, habár a Virunga Nemzeti Parkot jogszabályok és törvények védelmezik, ezeket lehet rugalmasan kezelni, és ha olyan mennyiségű kőolaj található a Nemzeti Park alatt, aminek elég nagy az értéke, akkor csak rajtuk múlik, hogy tiszteletben tartják-e a nemzeti park területét.
Ám a helyzet koránt sem ilyen egyszerű. A Virunga Nemzeti Park Afrika első nemzeti parkja, ráadásul az UNESCO Világörökség Része, mely menedéket nyújt olyan veszélyeztetett fajoknak, mint a kelet-afrikai csimpánz, az okapi, a szavannai- és az erdei elefánt, valami a keleti gorilla két alfaja, a keleti síkvidéki és a hegyi gorilla.
Kép: Origo
Az afrikai főemlősök élőhelye az elmúlt két évtizedben összement. A csökkenés leginkább a gorillákat veszélyezteti (keleti gorillák élőhelyeinek 52%-a, a nyugati gorillákénak 31%-a veszett oda, míg a Cross River-i alfajénak az 59%-a tűnt el.) A legjelentősebb pusztítás a Kongói Demokratikus Köztársaságban, az Egyenlítői Afrikai nyugati részében, valamint Libériában figyelhető meg.
A Kongói Demokratikus köztársaság, Uganda és Ruanda közös határvidékén húzódó, körülbelül 80 kilométer hosszúságú Virunga-hegység a hegyi gorillák utolsó menedékhelye. Az itt élő főemlősöket Dian Fossey zoológus kutatta, aki nem csak megfigyelte az itt élő állatok életét, de küzdött az orrvadászat ellen is.
A gorillák jövője veszélyben van. Ez a faj elsősorban leveleket, gyümölcsöket, gombákat, valamint időnként rovarokat is fogyaszt. Egyetlen ragadozója a leopárd, de igazán ez sem jelent veszélyt a populációra, hiszen egy nagyobb nőstény vagy hím gorilla már képes magát megvédeni tőlük, így a legnagyobb veszélyforrása az ember. Ennek a fajnak az eltűnése kihat az általa fogyasztott táplálékra, a ragadozójára, valamint mindazon fajokra, amelyek közvetve vagy közvetetetten kapcsolatban álltak vele. A gorillák védelme ráadásul egy okból fontosabb is, mint más állatoké: genetikailag rendkívül közel állnak az emberhez.
Kép: Origo
Christian Nelleman, az ENSZ-UNEP szakértője ezt nyilatkozta 2010-ben: „Ha megölsz egy gorillát, olyan, mintha egy emberi család egy családtagját ölnéd meg.”

Forrás: Origo
Kapcsolódó bejegyzés: Ntokou-Pikounda Nemzeti Park a gorillakért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése