2013. július 13., szombat

Jószívű gyerekrablók

Jószívű gyerekrablók címmel jelent meg egy felvilágosító videó az Indavideó portálon. A Madármentők által készített kisfilm felhívja a figyelmet, hogy nem kell minden kisállatot megmenteni, csak azért, mert úgy tűnik, hogy egyedül van. Lehetséges, hogy a szülők épp tőlünk ijedtek meg, és ezért nem keresik fel a kölykeiket.

Őzek
A tavasszal született kis őzek, úgynevezett elfekvő állatok. Ez azt jelenti, hogy a gida nem követi folyamatosan a mamáját mindenhova, hanem lefekszik a fűbe, és lapul, hogy ne vegyék észre. Ilyenkor a mamája nem hagyja magára, sőt gyakran a ragadozókat próbálja elcsalni a közeléből. Az őzmama bizonyos időnként, ha nem érez veszélyt, visszatér a kicsihez, és megeteti, sőt gyakran új helyre is viszi őt. Ezért tehát a fűben vagy erdőben talált kis őzek nem árvák! Ha megsimogatjuk őket, vagy hozzájuk érünk a szagunk riasztóan hathat a mamájára, így épp mi tesszük az őzgidát azzá. Őzet csak akkor mentsünk meg, ha sérült. Ha elfekvőt találunk, akkor ne nyúljunk hozzá, hagyjuk ott. 1-2 óra múlva a mamája el fogja vinni.

Madarak
Az földön, vagy bokrokon gubbasztó kicsi, de már tollas madarak szintén a megmentések áldozatai lehetnek. Leggyakrabban városokban a fekete rigó fiókák esnek a jószívű gyerekrablók áldozatává. A kis tollas madarak általában már közel vannak a kirepüléshez. Saját önszántukból ugrálnak ki a fészekből, mert próbálgatják a szárnyaikat, vagy előfordul, hogy a szülők csalják ki őket onnan. Ezek a fiókák már képesek 1-2 méterre alacsonyan elrepülni, de még gondoskodni nem tudnak magukról. Ezért általában egy igen éles, hívogató hanggal jeleznek a szülőknek, hogy nem a fészekben vannak, így azok megtalálják őket akár a fűben is.
Ezért hát kismadarakat is akkor mentsünk, ha azok sérültek, vagy teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a szülei nem tudják etetni. Ha mégis féltjük a kicsit, mert macskát láttunk a környéken, vagy bármi más ragadozót, akkor tegyük őt egy védettebb helyre. Mentőközpontba csak végső esetbe vigyük, mert bár a szakemberek tudják, hogyan nevelhetik fel őket, mindig a természetes környezetben, a szülők által való felnevelés a legjobb! Ráadásul az énekes madarak érzékenyek lehetnek a stresszre, amit a megfogás és a szállítás okoz.

A videóban még több információt tudhatunk meg:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése