2013. július 22., hétfő

Észak-Európában már fenntartható a halászat

Egy új kutatás szerint az Atlanti-óceán északi részén élő tengeri halfajok nagy részét már fenntartható mennyiségben halásszák. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor hamarosan megindulhat az állományok növekedése.
A kutatók – Paul Fernandes és Robin Cook – 57 északkelet-atlanti halpopulációt vizsgáltak meg. Ezeket már közel 60 éve figyelik, így megfelelő alapot nyújtottak a túlhalászat vizsgálatára. A kutatók a halpiacokon gyűjtött, valamint a halász- és kutatóhajók által szolgáltatott adatokat dolgozták fel.
Az eredmények azt mutatták ki, hogy a zsákmány nagyságát csökkentették a halászok ez által pedig a halpopulációk mérete növekedni kezdett. A 2002-es halászati reform óta (lecsökkentették a halászható mennyiséget) a halállományok helyzete javulni kezdett. 2011-ben már a legtöbb halat fenntartható módon halászták ki.

A tudósok viszont felhívják rá a figyelmet, hogy a tengeri halállományoknak csupán egy részét vizsgálták, és szükséges lenne minden halászott halfajra odafigyelni. Pl. a tőkehalak populációja még nem igazán kezdett el növekedni. De ha továbbra is odafigyelnek a halászatra, és kerülik a túlhalászatot, akkor a tengerek halállománya visszatérhet az eredeti szintre.


Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése