2013. július 11., csütörtök

Meglepően magas biodiverzitás a jég alatt

Januárban orosz kutatók 3400 méter mélyről vettek vízmintát a Vosztoknak elnevezett jég alatti tóból. Ezekben pedig több mint 3500 élő szervezetet DNS-ét mutatták ki.
A DNS-ek 94% baktériumoktól származott – sok olyat is, melyek halak, rákok, gyűrűsférgek emésztőrendszerében is megjelennek, sőt olyan DNS-ek is előkerültek melyek teljesen új fajokhoz tartozhat. Ezenkívül találtak még egysejtű és többsejtű organizmusokat is, pl gombákat. Kettő olyan mintát is előkerült, melyek archeáktól, azaz ősi, baktériumokhoz hasonló egysejtűekből származnak. A kutatók úgy gondolják, hogy a tó vizében fejlettebb szervezetek is találhatóak.

Ez a nagy biodiverzitás azért lepte meg a kutatókat, mert a szélsőséges körülmények miatt a tavat sterilnek gondolták. Az expedíció célja ősi, hidegtűrő létformák keresése volt, de az eredmények minden várakozást felülmúltak.

A DNS és RNS darabkákat nagy gondossággal nyerték ki, ugyanis a laborvizsgálatok során biztosítani kellett a jégminta tisztaságát. Ezt úgy valósították meg, hogy 4 °C-os 5,5%-os hipoklorid oldatba helyezték a mintát, majd 3x desztillált vízzel lemosták a jég külső részét. Ezek után steril körülmények között olvasztották meg, megszűrték, centrifugálással kinyerték a DNS és RNS darabokat, aztán a vizet visszafagyasztották. A darabokat ezután vizsgálták meg.


Forrás: Origó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése