2013. szeptember 2., hétfő

Quokka, a kurtafarkú kenguru

Mielőtt folytatnánk a világ legfurcsább állatainak bemutatását, ismerjetek meg egy nagyon édes állatot, a quokkát, magyar nevén a kurtafarkú kengurut (Setonix brachyurus).

A quokka az erszényes állatok közé tartozik, ezen belül is a kenguruk családjába. Mint a legtöbb erszényes, ez az állat is Ausztráliában őshonos. Régen a főként délnyugaton előforduló mocsaras részeken élt, ma a nyugati partok mellett fekvő Rottenst- és Bald-szigeteken található meg.
A XX. század közepe felé állománya jelentősen lecsökkent, és az addig gyakori állat igencsak megritkult. Szerencsére, az utóbbi évtizedekben populációi erősödni látszanak, és nyugaton már újra gyakorinak nevezhető a faj.
A quokka a sűrűn benőtt, nedves területeket kedveli, de elboldogul az alacsony növényzettel borított, szárazabb helyeken is.
A kurtafarkú kenguru 40-90 cm hosszú, farokkal együtt. Farkuk sokkal rövidebb, mint a testük, ellentétben a legtöbb kenguru fajjal. Tömege közel 2,5 - 5 kilogramm. Testén szürkésbarna, sűrű, erős fedőszőr látható, ami alatt gyapjas, rövid, puha szőr melegíti testét. A fülei kicsik és kerekek. Hátsó lábai hosszabbak, mint az mellsők, és sokkal erőteljesebbek is.
Lábain éles karmokat visel, amit ásásra használ.
Mivel meleg éghajlaton él, gyakran nyalogatja magát, ezzel hűti le testét, és óvja meg magát a túlhevüléstől.
A quokka párban vagy csoportokban él, növényekkel táplálkozik. Ivarérettségét 18 hónaposan éri el, és egész évben párzik. A vemhesség, akárcsak a legtöbb kengurunál igen rövid: 27 napos. A fejletlen utód az erszényben fejlődik.

IUCN besorolás: Sebezhető

Forrás: Wikipedia
Több információ angolul: Ausztrál kormány környezeti lapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése