2013. szeptember 25., szerda

Mikrobával energia

Egy új energiatermelő eszközt fejlesztettek ki amerikai mérnökök. Az eszköz alapja a szennyvizekben szerves anyagot lebontó mikrobák. Az elektronhorgászatnak elnevezett módszer azon alapszik, hogy egy pozitív és egy negatív elektródát merítenek szennyvíztartályba, melyben baktériumok találhatók. A lebontás során a mikrobák a negatív elektróda körül csoportosodnak, míg az elektronok a pozitív elektródákhoz tapadnak.
A készülék egy vékony cső, a két elektródával. E körül a mikrobák felszívják a szerves anyagot a vízből, és a felesleges elektronok az elem negatív végének szénszálaihoz áramolnak át az ezüst-oxidból készült pozitív pólusról.

A kutatók azt remélik, hogy a módszert hamarosan szennyvíztisztító üzemek használhatják majd, és természetes vizeket is segít megtisztítani. A feltalálók szerint a szennyvíz energiatartalmának 30%-át képes elektromos árammá alakítani, ami körülbelül a napelemek hatékonyságának felel meg.

A biogenerátorok egyik alapja a régóta ismeretes exoelektrogének, azaz a külső forrásból áramot előállító mikrobák léte. Ez eddig viszont működő biogenerátort nem sikerült létrehozni, ez az első áramot termelő, mikroba alapú energiatermelő eszköz.


Forrás: Hírado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése