2013. október 27., vasárnap

Ködfoltos párduc

A ködfoltos párduc (Neofelis nebulosa) egy különleges, macskaféle ragadozó. Egy ideig úgy gondolták, nemének egyetlen faja, ám kiderült, hogy egy másik ködfoltos faj is él Borneón és Szumátrán.

Rendszertani besorolás:
Ködfoltosok neme (Neofelis) << párducformák alcsaládja << macskafélék családja << ragadozók rendje << emlősök osztálya << gerincesek altörzse


Leírás:
A kifejlett ködfoltos párducok testhossza általánosan 154-195 cm, tömegük 18-22 kg. Magasságuk 50-60 cm, így a közepes nagyságú macskafélék közé tartozik. Bundájának mintázata különleges és egyedi: alapszíne világos-sárgásbarnába hajló, gyakran halvány mintázatokkal, hátán részleges dupla csíkkal. Ezen az alapon jellegzetes, szabálytalan alakú sötét szélű foltok találhatóak.
Szemfogai a élő macskafélék közül a testéhez arányosan a leghosszabbak.

Táplálékát halak, madarak, emlősök alkotják. Több tudós úgy gondolja, hogy emellett makákókkal és gibbonokkal is táplálkozik. Ebből kifolyólag a ködfoltosok remek famászók, hosszú farkuk az egyensúlyozásban segíti őket.

Az élőhelyük Ázsiában található, főként Dél-Kínában, a Himalája keleti részén, Északkelet-Indiában, Dél-Kelet Ázsiában és Indonéz szigetvilágban. Kedvelt életterük a trópusi erdők, a mangrove mocsarak és a füves területek.

A ködfoltos párducok magányosan élnek, éjszaka és nappal is lehetnek aktívak. A természetbeli viselkedésükről keveset tudunk, de valószínűleg sok időt töltenek fákon, és ott is vadásznak, és rejtőzködő természetűek, ezért nehéz a viselkedésüket kutatni.

A nőstények 88-95 napig vemhesek, és általában 1-5 kölyköt hoznak a világra. Más macskákhoz hasonlóan a kicsik vakon születnek és gondoskodásra szorulnak. A kölykök foltjai sötétek, nem gyűrűszerűek. A születésük utáni 10. napon nyílik ki a szemük, 5. héten kezdenek el aktívak lenni, és nagyjából 10 hónap után függetlenek. Az ivarérettséget 2 évesen érik el, az állatok élettartama körülbelül 13-15 év.

Alfajok:
Kihalt: Tajvanon élő ködfoltos párduc: N. n. brachyurus
Élő: A Nepaltól Mianmarig elterjedt ködfoltos: N. n. macrosceloides és a Dél-Kínában és Mianmarban élő: N. n. nebulosa

Korábban alfajként tartották számon a borneói ködfoltos párducot, ami ma már külön fajként szerepel a rendszertanban.

Természetvédelmi helyzete:
CITES-1-es: azaz az állat, vagy annak bármilyen testrésze, vagy az állatból készült bármilyen tárgyak kereskedelme TILOS! Kivéve tudományos vagy fajmegmentési, fajmegőrzési célokból.
EEP: A nemzetközi fajmegmentési tenyészprogramban szerepel.
IUCN Vörös Listás: sebezhető
Állatkerti helyzete: Állatkertekben nem túl gyakori, Magyarországon csak a Szegedi Vadasparkban található.
A Szegedi Vadaspark ködfoltosa
Kép: Endrédi Lajos

Forrás: Szegedi Vadaspark, Wikipedia
Képek: National Geography

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése