2013. december 9., hétfő

Remény a koralloknak

2009 és 2012 között Florida Keysben kísérleteket kezdtek, hogy megvizsgálják a tápanyagterhelés következményét a korallokra. A vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a vizek magasabb nitrogén és foszfor szintje megduplázza a korallbetegségek és megtriplázza a korallkifehéredés (stressz jele) megjelenéseinek számát. A vizsgálat viszont azt is kimutatta, hogy ha a szennyezés abbamaradt, a korallok igen hamar - 10 hónap alatt - regenerálódtak.
Rebecca Vega-Thurber, a vizsgálat vezetője örült a meglepő eredményeknek. Bár aggasztó a betegségek és a stressz hatások számának növekedése a szennyezésre, viszont a tény, hogy a korallok képesek regenerálódni, azt mutatja, hogy a szennyezések csökkentését vagy beszüntetését célzó programok elősegíthetik a korallok helyreállását.


A kutatás során több mint 1200 korallon végeztek vizsgálatokat. A komplikáló tényezőket (vízmélység, sósság, hőmérséklet) kizárták, hogy csak és kizárólag a szennyezések hatásait tudják vizsgálni. A vízhez folyamatosan adagolták a tápanyagokat, és a betegségeket figyelték.
A korallok legelterjedtebb betegsége a "sötétfolt-szindróma volt", melyben a korallok mintegy 50% szenvedett. A kutatók azt is megfigyelték, hogy a szennyezés leállása után, a megbetegedések aránya ugyanarra a szintre esett vissza, mint a kontrollcsoportban.

A kutatók elmélete szerint a megbetegedések okai a következők lehetnek:
- a tápanyagok kórokozókat szállítanak a korallokra
- a már meglévő kórokozókat táplálják
- a tápanyagok közvetlenül mérgezik a korallokat
- a tápanyagok védtelenné teszik a korallokat
- vagy ezek kombinációja.
De egyelőre még egyik elméletet sem bizonyított.

Az eredményeket a Global Change Biology folyóirat közölte. A tanulmány reményt adhat arra, hogy ha csökkentjük vagy megszüntetjük a szennyezéseket, a korallok állapota helyreáll. Hiszen a globális felmelegedéssel ellentétben, a szennyezés olyan dolog, amit lokálisan képesek lehetünk felszámolni és megakadályozni. Ez azért is fontos, mert pl. a Karib-tengerben a zátonyok 80%-a eltűnt, és ezek az állatok fontos élőhelyet jelentenek a tengeri élőlények számára.

Forrás: Hírado.hu
Kapcsolódó bejegyzés: Eltűnt a Nagy-Korallzátony fele

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése