2013. január 18., péntek

Korábban virágzanak a növények


 Az egyre melegedő klíma problémát okozhat a növények körében. A klímaváltozás miatt a virágos növények nyílási időszaka egyre korábbra tolódik, de a beporzók aktivitási ideje nem biztos, hogy képes alkalmazkodni hozzájuk. Ennek vizsgálata ugyan még ma is tart, ám a veszély nem lebecsülendő.

Egy az USÁ-ban készült tanulmány szerint, 2012-ben olyan korán virágoztak a növények, mint korábban még sohasem. Massachusetts-ben egy helyen egy hónappal hamarabb kezdődött el a nyílási időszak, mint adatrögzítések kezdetén, 1852-ben.
A kutatók szerint a hőmérséklet növekedés hatására 4 nap/°C lehet a virágzás előretolódásának üteme. A tanulmány egyik írója, Elizabeth Ellwood szerint, minél nagyobb klímaváltozás, annál hamarabb fognak virágozni a növények.

A klímaváltozás nem elvetendő dolog. A kutatások és vizsgálatok alapján 2012. 1880 óta a tíz legmelegebb évei közé tartozik, ráadásul az USÁ-ban mért adatok szerint 1,83 °C-kal a 20. századi átlaghőmérséklet felett teljesített.
1880 óta a világ éves átlaghőmérséklete 0,8 °C-kal emelkedett, ami nem elhanyagolható. Az egyre növekvő hőmérséklethez a természet alkalmazkodik, egyes fajok északabbra vonulnak, vagy éppen feljebb a hegyekbe, növényeknél pedig a korábbi virágzás lehet bizonyíték.
Az viszont, hogy a felmelegedés természetes folyamat-e vagy valóban az emberiség CO2 kibocsájtásának következménye, ezen megoszlanak a vélemények.

Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése