2013. január 19., szombat

Korea megváltoztatta a döntését – Bálnavadászat


 A Koreai Köztársaság 2012 júniusában döntött úgy, hogy kihasználja a bálnavadászati egyezmény kiskapuját, mely lehetővé teszi a bálnavadászatot, amennyiben az tudományos célokat támogat. A bejelentést, mind a WWF, mind IWC – bálnavadászattal foglalkozó nemzetközi bizottság –, és hozzájuk csatlakozva több kormány is elítélte, arra hivatkozva, hogy elérhetőek azok a technológiák, melyek képesek vizsgálatokat végezni anélkül, hogy a bálnákat bántani kellett.
Hosszúszárnyú bálna
Szerencsére, ezen a héten az IWC körlevelében bejelentette, hogy a Koreai Köztársaság lemond a tudományos célú bálnavadászatról. Amennyiben mégis vadászni akarták volna a pl. a veszélyeztetett hosszúszárnyú bálnák vadászatát, az azt az üzenetet hordozta volna, hogy még a legveszélyeztetettebb bálnák vadászata is megengedett.
A WWF örömmel fogadta, és gratulált a Koreai Köztársaságnak a döntésért, és reméli, hogy ezzel közelebb jutottak a bálnák megőrzéséhez és védelméhez.
Immáron már csak Japán az egyetlen ország, amely „tudományos”-nak nevezett célok mögé bújva bálnákra vadászik, miközben egyértelműen a vízemlősök húsa a japán piacokra kerül. A japán vadászat már olyan óceánra is kiterjedt, melyen tilos a vadászat. A WWF reméli, hogy Korea döntése után a japánok is belátják, hogy a bálnák megölésével végzett tudományos kutatás idejét múlt, és a bálnákat meg kell védeni.

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése