2013. január 6., vasárnap

Korall 125 méter mélyen


A Nagy-Korallzátony északi részén, a Ribbon-zátonynál a kutatók távirányítású tengeralattjáróval találtak rá a 125 méter mélységben lévő, közönséges – a világ korallzátonyait alkotó – Acropora korallra. Ez az óceánokban általánosan elterjedt faj eddig csupán 100 méter mélységig terjedt el, alatta nem lehetett megtalálni a vizekben.
A korallok olyan polipkolóniákból állnak, melyek kemény külső vázat alakítanak ki maguknak. Ezek az állatkák szoros szimbiózisban élnek algákkal, melyek tápanyagokkal látják el őket. Mivel ehhez fényre van szükség, ezért általában sekély, átlátszó vizekben találni meg korallokat, habár van példa a mélyebben élő korallokra is.
A kutatók hoztak fel mintát a víz alól, így elkezdődhetnek a vizsgálatok a mélyben zajló folyamatokról, és annak a még ismeretlen körülménynek a megfejtéséről, hogy ezek a korallok, melyek a területen eddig 60 méterig jelentek meg, hogyan élhetnek meg ebben a mélységben.

Októberben már megjelent a hír, hogy a Nagy-Korallzátony, a vizek felmelegedése és a töviskoronás tengericsillag fogyasztása miatt hanyatlik. Az állatfaj populációja jelentősen megnőtt a mezőgazdaságból az óceánba kerülő extra tápanyagoknak köszönhetően.

Forrás: Hirado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése