2013. január 2., szerda

Nőtt a tigrisek száma


 A tigrisek egyedszáma nagyon lecsökkent az utóbbi időben az orvvadászat, élőhelypusztulás és a zsákmányfajok eltűnése következtében. És ez a szám még sosem volt olyan alacsony, mint most. A Wildlife Conservation Society szerint mindössze 3200 tigris él a vadonban. Most viszont három helyen is nőtt a tigrisek egyedszáma.

Az első fontos hely India. Itt a Wildlife Conservation Society 25 évvel ezelőtt kezdte meg programját a nagymacskák védelme érdekében, aminek eredményeképpen mára Karnataka állam Nyugati-Ghátok részében a tigrisek kezdenek egyre nagyobb területeket elfoglalni. Az utóbbi 10 évben több, mint 600 egyedet figyeltek meg.
Emellett a szintén indiai Nagarahole és Bandipur Nemzeti Parkokban a tigrisek egyedszáma elérte az telítettségi szintet, így fiatal példányok kezdtek el terjeszkedni ökológiai folyosókon és erdei menedékekben.
A sikert elősegítette a szigorú orvvadászat ellenes őrjáratok, és a falvakban élő lakosság segítsége is. Ezáltal főként a tigrisek zsákmányfajainak populációi növekedtek meg.

A másik fontos hely, ahol a tigrisek populációja növekedni kezdett, az Thaiföld, a Huai Kha Khaeng menedék. Ez egy közel 2700 km2-es védett terület a tigrisek számára. Itt is fontos szerepet az orvvadászat visszaszorítása volt. Ezzel a lépéssel a 2007 óta az állomány folyamatosan növekedhet, és tavaly elérte a rekord számú – 50 egyed – növekedést.

A harmadik ország Oroszország, ahol a kormány új törvénytervezetet mutatott be, mely alapján a védett állatok birtoklása, szállítása és kereskedelme büntethető lesz. Ezzel az orvvadászok utolsó törvényi kiskapuját akarják felszámolni, és szigorítani a védelmet.
Emellett október elején megnyitották a Középső Usszuri Vadmedencék ökológiai folyosót, mely összekötőként működik majd az oroszországi Sihote-Aliny tigrispopuláció – amuri tigrisek – és a kínai Hejlung-csuang provincia tigrisélőhelyei között, és biztosítja a tigrisek biztonságos vándorlását a két ország között.

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése