2013. április 2., kedd

Gátépítés veszélyezteti az új fajt


 2012-ben a dél-amerikai Madeira folyó mellékágának gátépítése közben fedeztek fel egy új a lábatlan kétéltűek (Gymnophiona) rendjén belül féreggőték (Caeciliidae) családjába tartozó fajt. Különleges hengeres alakja és lapos feje miatt a péniszkígyó (Atretochoana eiselti) nevet kapta.
A fajról egyelőre még igen keveset tudnak, de azt sikerült kideríteni, hogy tüdőtlen kétéltű, csak a bőrén keresztül lélegzik. Látása csupán fényérzékelésre korlátozódott, de a szaglása igen fejlett lehet. A fiatal egyedek egy másik, Francia Guyanában felfedezett féreggőtéhez hasonlóan anyjuk bőrével táplálkoznak, mely ebben az időszakban megvastagszik és a zsírtartalma is megnő. Férgekkel, termeszekkel, halakkal és vízi kétéltűekkel táplálkozik, trópusi erdők avarjában él, vizek közelében.
Péniszkígyó

Tavaly hat péniszkígyót mentettek ki egy kiszáradt folyóból, ezek közül kettőt tudtak a tudósok vizsgálni, mert egy elpusztult a maradék hármat pedig visszaengedték a természetbe. Populációjuk mérete egyelőre nem ismert, de a természetvédők szerint az Amazonas folyóhoz kapcsolódó gátépítések veszélyeztethetik létüket. A 2020-ig megépülő 30 gát amúgy is nagy károkat okozhat az esőerdőkben.

Forrás: Greenprofit

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése