2013. április 15., hétfő

Új orángután populáció + állatkerti rövid hírek


 A WCS most februárban kezdte meg a Borneo szigetén felfedezett, közel kétszáz egyedből álló Pongo pygmaeus pygmaeus elnevezésű orángután alfaj újonnan felfedezett populációját vizsgálni. Ez az alfaj a legveszélyeztetettebb a szigeten élő alfajok közül, összlétszámát mindössze 3000-4500 példányra becsülik. Az új populáció a Sarawak állambeli Batang Ai Nemzeti Park melletti, mindegy 140 km2 dzsungelben él. A WCS szakemberei felderítő körutat tettek éppen a térségben, mikor felfedezték az orángutánok által használt fészkeket és ügyesen felépített alvóhelyeket, és így találtak rá az új populációra is.

Forrás: Greenfo


Április 10-én kis teve született a Veszprémi állatkertben. Az újszülött hím, de sajnos el kellett választani az anyjától, Fruzsinától, mert az anya nem fogadta el a csikóját. Egyébként Fruzsina az első csikóját, Fannit sem nevelte fel. Az újszülött kis tevére ugyanaz a tapasztalt gondozó vigyáz, aki Fannit is sikeresen felnevelte.

Nyíregyházán megszületett az ország első borneoi orángután bébije márciusban. Ráadásul abból az alfajból való, aminek az új populációját februárban megtalálták a szigeten. A szülők Sabatini, a nőstény, és Guru a hím már 2010 óta laknak nyíregyházán, és már régóta várták a kis jövevény születését.

Győr legújabb sztárjai a csíkos dizájnt kedvelik: az idei év újszülöttje a zebracsikó, aki a Sister nevet kapta, de ifjú patásként itt van a jávorantilop csikó és az újszülött kis tapír is, aki pedig a Kaktusz névre hallgat. Mindemellett az állatkert emu párja a tavalyi első 3 emucsibe után idén már hetet nevelnek, és a kicsit már megtekinthetők a kifutóban.
Mindemellett párt kapott a Dona a törpevíziló, és idén már Chico a jaguár sem marad egyedül. Mindemellett a hétvégén már az oroszlánok között látható lesz Bóbita is, aki a Szegedi állatkertből került Győrbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése