2014. február 11., kedd

Fehérfejű selyemmajom

A fehérfejű selyemmajom (Callithrix geoffroyi), többi selyemmajom társához hasonlóan a csuklyásmajmok közé tartozik. Élőhelye, akárcsak rokonainak Dél-Amerika, azon belül Brazília délkeleti részén, főként maradványerdőkben.

Ez az aprócska főemlős 14-18 centiméter hosszú, 400 gramm súlyú. Alapszíne fekete, barnás beütéssel, fülén a fekete szőr megnyúlt. Feje, homloka és arca fehér. Has felőli oldalán világosabb barna, farka halványan gyűrűzött.

Tíz-tizenöt fős csoportokban élnek, melyekre jellemző, hogy egy szülőpárból, és az ő kölykeikből áll. A csapatban csak a szülők szaporodnak, ez által elkerülhető a beltenyészet.
Éjszakázni sűrű bozótokban vagy fa odvában szoktak, nappal pedig gyümölcsöket keresnek. A csapat territóriuma 30-60 hektár, ami függ a területen lévő gyümölcsfák mennyiségétől.
Táplálékuk: gyümölcsök, rovarok, pókok és madártojások.

A nőstények évente egyszer szülnek. Vemhességük ideje körülbelül 150 nap, jellemző náluk az ikerszülés, de előfordult már négy kölyök születése is. A kicsiket eleinte az apák cipelik, és csak a szoptatás idejére kerülnek az anyára. Ennek oka, hogy az újszülöttek súlya akár 40% is lehet a felnőttekének. Később a testvérek is részt vesznek a nevelésben, cipelésben tanításban.
A kölykök első néhány évben mindig a csapattal maradnak, aztán páran elvándorolnak, új csapatot alkotnak, új családot alapítanak. Néhány kölyök viszont élete végéig a szüleivel marad.
A természetben 10, fogságban akár 16 évig is élhetnek.

Természetvédelmi helyzet:
Legfőbb veszélyeztető tényezője az élőhelyeinek eltűnése. Nehezen telepszik meg a másodlagos erdőkben. Állatkertekben gyakran előfordul, Magyarországon is tartják.

Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése