2014. február 20., csütörtök

Veszélyes a madarakra az enyhe tél

Amennyire kedvező az átvonuló madaraknak a hazai enyhe tél annyira árthat ez a hazai madárvilágnak, vélekednek a hazai ornitológusok. Az egyik probléma evolúciósan jelenhet meg az állatvilágban. Az itt maradó állatok kisebb erőfeszítést tesznek a túlélés érdekében, ez által az utódaik is kevesebb erőfeszítést tesznek majd. Így a kevésbé rátermett egyedek is szaporodhatnak.
Illusztráció: Barátcinege
Például a gólyák esetében: a klímaváltozáshoz alkalmazkodva, sok gólya választotta a maradást. A vonulás kockázatával szemben egyszerűbb itthon áttelelni, ahol a hidegebb időszakokban, a madárbarátok és természetvédők kihelyezett élelmein életben maradnak. A madarászok úgy látják, hogy egyre több gólya dönt ősszel a maradás mellett, mert akik egyik évben maradtak, azok a következő ősszel is maradnak, és a többiek követik a példájukat.

A másik probléma, hogy a hamarabb érkező tavaszban, hamarabb visszatérnek a madarak, vagy az itt maradók hamarabb kezdik el a nászt, és a költési időszak korábbra tevődik. A tojások pedig a kisebb fagyokra is érzékenyek lehetnek, ez által pedig nagyobb esély van az első fészekalj sikertelenségére.

Forrás és részletesebb cikk: Greenfo
Kapcsolódó bejegyzés: Szokatlan viselkedés a vándoroknál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése