2014. május 8., csütörtök

Élelemként a kihalás szélén

Négy, a kihalás szélén álló állatfaj menekülhetne meg, ha Kínában betiltanák a fogyasztásukat. A tobzoska, a piszeorrú majom, az aranyos sármány és a tarka varánusz legnagyobb veszélyeztetője a kínai nép. Ez a négy faj ugyanis kiemelkedő szerepű az ország étlapján.

A Kínai törvényeket szigorítva, most megpróbálják betiltani ennek a négy állatnak a fogyasztását. A TRAFFIC (Wildlife Trade Monitoring Network) vadvédelmi ellenőrző hálózat (ami az IUCN, a WWF és a CITES munkáját hivatott segíteni) felmérése szerint a kínai kereslet miatt kialakult illegális kereskedelem miatt tűnt el Vietnám, Laosz és Kambodzsa nagy részéről.


A tobzoskákat leginkább a kínai gyógyászatban használt pikkelyei miatt vadásszák. Bár CITES I-es faj, az nemzetközi kereskedelme tiltott, komoly feketepiac alakult ki a faj köré. Orvvadászata olyan nagy méretű, hogy a Kínából és a környező országok területéről már csak nem eltűnt. Nyolc faja közül négy él Ázsiában, négy Afrikában. A jávai, palawani és az afrikai óriás tobzoska mérsékelten fenyegetett. A bengáli és a hátsó-indiai pedig veszélyeztetettként szerepel a IUCN listáján.
Egy nagyobb méretű tobzoska akár a kínaiak egy havi bérével is megegyezhet.


Aranyos sármány
Ez a madárfaj Európa északkeleti és Ázsia északi részén költ, a teleket tölti Indiában és Kínában. Az utóbbi országban leginkább levesként fogyasztják, és a kínai gyógyászat méregtelenítőnek tartja. Naponta körülbelül 100.000 sármány kerül tányérokra Dél-Kínában.

Piszeorrú majom
Kína középső és délnyugati vidékein őshonos, fán lakó majomfaj. A hegységekben egészen a hóhatárig elterjedt, erdők és bambusz ligetek lakója. A kínai konyha egyik ínyencsége a majom agy, egyenesen koponyából elfogyasztva.

Tarka varánusz
Húsukat afrodiziákumként tartja számon a kínai gyógyászat, emiatt vadásszák.

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése