2014. május 22., csütörtök

Matchei-kúszókenguru

A Matschei-kúszókenguru (Dendrolagus matschiel) az emlősök osztályán belül, az erszényesek kúszóerszényes-alakúak rendjébe tartozik a valódi kenguruk közé. Ezen belül a Dendrolagus nem a fakúszó kengurukat jelöli.
Nevét felfedezőjéről Paul Matschie-ről kapta.

Elterjedés, élőhely:
A faj Pápua Új-Guinea keleti részén él a Huon-félsziget alacsonyabb erdős területein és a sziget trópusi esőerdős, hegyvidékes területén.

Megjelenése:
Hossza: 61-68 cm
Farka hossza: 51-68 cm
A fülei kicsik, kerekek és szőrösek, akár egész teste. Színezete a hátrészen és a fejen mahagóni színű, arca és hasoldala gesztenye barnás-sárgás. Végtagjai és farka szintén sárga. Karmai hosszúak és vékonyak, amik a famászásban segítik, és védekezésre is nagyon jók.

Életmódja:
Nincs jellegzetes szaporodási időszakuk. A sikeres párzást követően 32 nap után születnek meg a kölykök, melyek a nedves időszak végéig maradnak anyjuk erszényében. Az ivarérettséget 2 éves korban érik el, és közel 14 évig élnek a természetben.
Táplálék: hajtások, gyümölcsök, levelek néha kisebb állatok.

Természetvédelmi helyzete:
A legnagyobb veszélyeztetője az erdőirtások a Huon-félszigeten. Az elmúlt tíz évben emiatt számuk a felére csökken. A helyiek ráadásul a húsukért vadásszák őket, így számuk tovább csökken majd.
IUCN Vörös listás faj: Veszélyeztetett.

Forrás: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése