2014. április 29., kedd

Alkalmazkodtak a csernobili madarak

Idén volt a csernobili atomkatasztrófa 28. évfordulója. A katasztrófáról számtalan természet- és környezetvédelmi civil szervezet emlékezett meg, mind a Zöld OT-n, mind máshol Magyarországon. A katasztrófa okozta környezeti rombolással már évek óta foglalkoznak. Bár a tudósok elejében azt gondolták, hogy a terület hosszú évekig, akár évszázadig is élhetetlen lesz, egyre inkább visszaszorul ez a nézet, hiszen az utóbbi majdnem harminc évben a természet egyre jobban visszafoglalja a területet. Éppen emiatt, egyre több kutatás is történik a témában.

A Functional Ecology tudományos folyóiratban jelent meg Ismael Galvan spanyol tudós kutatása, mely a csernobili területen élő madarak alkalmazkodását vizsgálta a káros hatások ellen. A kutató 16 madárfaj 152 egyedét vizsgálta meg az atomreaktor környező területein. Az állatokból vér- és tollmintát vettek, a vizsgálatokat ezeken végezték el.

Csernobil közelében
Forrás: HVG, kép: Balogh Zoltán
A kutatások szerint, néhány madárfaj képes volt a radioaktív sugárzás ellen védekezni, olyan módon, hogy a vérükben megnőtt a glutation nevű antioxidáns mennyisége.

Az antioxidánsok szerepe az élőlények szervezetében az, hogy lekötik az úgy nevezett szabad gyököket, melyek nagyon reaktív kémiai molekulák, és a szervezetben számtalan kárt okoznak. Például bontják a vizet, károsítják a DNS láncot, ami mutációkhoz vezet. Egy átlagos körülmények között élő emberben is vannak szabad gyökök, de a szervezetben lévő antioxidánsok (pl. E- és C-vitamin) semlegesítik őket.
A radioaktív sugárzás viszont azért veszélyes, mert rengeteg szabad gyököt szabadít fel a szervezetben, amit csak sokkal magasabb antioxidáns mennyiség képes egyensúlyban tartani.
Forrás: HVG, kép: Balogh Zoltán
A kutatások azt is megállapították, hogy nem minden madárfaj volt képes az alkalmazkodásra. Például azok a fajok, amelyeknek a tolla feomelanint tartalmaz (ez felelős a vörös és a rózsaszín színért), azok DNS-e jobban károsodott. Ennek oka, hogy a feomelanin előállításához antioxidánsok szükségesek.
Forrás: HVG, kép: Balogh Zoltán
Forrás: Origo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése