2014. április 24., csütörtök

Homoki macska

A homoki macska, vagy másik nevén margaritamacska (Felis margarita) a ragadozók rendjébe tartozik, ezek kívül pedig a macskafélék közé.
A faj kisebb területeken él Észak-Afrikában, az Arab-félszigeten, Pakisztánban. Türkmenisztánban és úgy gondolják, hogy Irán északi részén is előfordul. Előfordulása alapján hét alfaja ismert, a Nigerben élő Felis margarita airensis, az Arap-félszigeten élő Felis margarita harrisoni, Az Észak-Afrikában és Szaharában előforduló Felis margarita marginata, a csak Szaharában előforduló Felis margarita meinertzhageni, a Pakisztánban előélő, de mára feltételezetten kihalt Felis margarita scheffeli, és az Iránban előforduló Felis margarita thinobia.
Fotó: Tim Vickers
Forrás: Wikipedia


Az állat hossza 43-52 centiméter, ehhez a farka 23-32 centi. A hímek nagyobbak, tömegük 2,1 - 3,4 kilogramm közötti, a nőstények valamivel kisebbek 1,5 - 3,1 kilogramm.
A bundája homokszínű, így igencsak jól beleolvad sivatagos környezetébe. A háta sötétebb, a hasoldala, lábai hátsó része és pofája világosabb. Farka gyűrűzött.
A fülei nem a feje tetején, hanem oldalt helyezkednek el, ennek lényege a rejtőzködésben rejlik. Lábai rövidek, ez által könnyebben lapul. Talpát szőrből állópárna védi a forróságtól és a laza homok süppedésétől.

A homoki macska magányos állat, csak a párzási időszakban látni párokat. Inkább éjszakai állat, főleg nyári időszakban, mikor a nappalok elviselhetetlenül melegek, viszont télen néha rászorul a nappali vadászara, ha túl hidegek az éjszakák.
Táplálékát kis méretű állatok jelentik, madarak, emlősök, de főleg hüllők, ezek közül is a gyíkok. Néha még mérges kígyókra is rátámad, sűrű bundája megvédi a méregfogaktól.
Átlagosan 8 évet élnek, de az emberi veszélyeztetés miatt ez az átlag életkor egyre csökken.
Fotó: Fisher Queen (Cincinnati Zoo)
Forrás: Wikipedia

A párzási időszak március és április között van. Ilyenkor a hímek keresik fel a nőstényeket. A hímek nem harcolnak egymással a nőstényekért, erőfölényüket jelezve döntik el ki marad a területen.
A vemhesség 63-66 nap, melynek végén 2-5 kölyköt hoz a világra. A megfigyelések szerint ez a szám viszont évről évre csökken. Az újszülöttek vakok, 50-60 grammosak, sötét szőrrel jönnek a világra, ami növekedés közben kifakul. 3-4 hónapos korukra önállóak, 12 hónapos korukra ivarérettek. A kölykök között nagy a halálozási ráta, amelynek oka a predáció és az élelemhiány.

Természetvédelmi helyzet:
  • IUCN Vörös Listás: Mérsékelten fenyegetett faj
  • A legtöbb kárt orvvadászok teszik benne
  • Állatkertekben tartott, de sikertelen a szaporítási próbálkozás
Forrás és képek: Wikipedia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése