2014. szeptember 3., szerda

Felvételről tanulnak a selyemmajmok

A Biology Letter című szaklakban jelent meg egy érdekes tanulmány, mely a brazil fehérpamacsos selyemmajmok tanulásáról szól. A Bécsi Egyetem viselkedés kutatói két, fogságban élő selyemmajmot vettek fel, ahogy különböző módon nyitnak ki egy szerkezetet a benne lévő jutalom falatért. Az egyiknek csapóajtót kellett felnyitnia, a másiknak pedig fiókot kihúznia. Az egészet felvették és két ötperces videót készítettek belőlük.
Kép: Michael Gäbler
Forrás: Wikipedia

 A felvételek elkészítése után Brazília északi részén, egy esőerdőben felállítottak egy képernyőt, mellé pedig a jutalomfalatokat rejtő szerkezetet. Az étellel csalták a monitorhoz a majomcsaládokat, pontosan videónként hármat.
Kép: Manfred Werner / Tsui
Forrás: Wikipedia
A hat családból öt egyed tanulta meg kinyitni a szerkezeteket a videó alapján. Emellett hat kontrollcsoportot is megvizsgáltak, akik csak egy állóképet láttak a szerkezet mellett. Közülük egyetlen egyed volt képes kinyitni a fiókos szerkezetet, ami bizonyítja, hogy az első hat család a videó alapján jutott sikerre.

A videó alapú tanulás fontos kulcsa lehet a további vadonban történő vizsgálatoknak, de akár még az állatkerti tartásban is lehet szerepe.

Forrás: Híradó.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése