2013. február 25., hétfő

4 éve böjtöl


 Japánban a Toba akváriumban egy mélytengeri ászkarák önkéntes böjtöt tart. Legutoljára 2009-ben vett magához táplálékot, akkor a gondozóitól makrélát kapott, azóta, vagyis több, mint 1500 napja nem evett semmit.
A 29 cm-es és kb. 1 kilogrammot nyomó mélytengeri élőlény teljesen egészséges, jelentették be a gondozók. A mélytengeri, dögevő ászkákról egyelőre még keveset tudni, így lehet, hogy teljesen természetes ez a hosszú étlen töltött időszak.
Illusztráció: mélytengeri ászkarák
Ennek a fajnak a természetes élőhelye a Mexikói-öböl és a Karib tenger. Az ászkák a természetben ritkán jutnak táplálékhoz, ezért testük energiatakarékosság okán félig hibernált állapotban kerülhet, májukban pedig jelentős zsírtartalékokat halmoznak fel. Ez lehet az oka annak is, hogy az említett példány még mindig egészséges – nyilatkozta Kimura Taeko a Mie Egyetem egyik kutatója.
A Toba akvárium gondozói különlegesnek tartják az esetet, ugyanis régebben egy másik ászkarák, melynek egészséges étvágya volt, elpusztult, a böjtölő ászka pedig a legjobb egészségnek örvend.

Forrás: Index.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése