2013. február 14., csütörtök

Fényszennyezés és a feketerigók


 A fényszennyezés káros hatásáról a madárvilágra már van fogalmunk. Az éjszakai fények eltéríthetik a költőző madarakat, megzavarhatják a költési vagy alvási szokásokat. Most a Max-Planck Ornitológiai Intézet kutatói a feketerigók életére kiható hatásokat vizsgálták meg.

A kutatók 40 hím városban és a vadon élő feketerigókat vizsgáltak meg, mely alapján megállapították, hogy a lakóházak mesterséges fényei hatással vannak a szaporodásra. A városi feketerigók tesztoszteronszintje – nemi hormon – hamarabb kezd el növekedni, ezáltal a szexuális érettségük is korábban jelentkezik. A vedlés, éneklés mind hamarabb jelentkezik, mint a természetben élő társaiknál.

A vizsgálatokat úgy készítették el, hogy először a vadon élő rigókra fényszenzorokat szereltek fel, melyek képesek a fényintenzitást mérni. A szenzorok adatait arra használták fel, hogy laborkörülmények között szimulálni tudják az éjszakai mesterséges fényes környezetet.
A városban és a vadon élőket is aztán vagy teljes sötétségben vagy nagyon alacsony éjszakai fényviszonyok között tartottak, és havonta vizsgálták őket – tesztoszteronszint, reggeli ének, here méret.
A mesterséges fényben élő madarak átlagosan egy hónappal korábban vedlenek és érnek meg szexuálisan, mint a sötétségben élők.
Egyelőre ennek okát, még nem tudják, de folyamatosan vizsgálják ezt a jelenséget, és azt is ki akarják deríteni, ez vajon káros vagy jótékony változás a rigók számára.

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése