2013. február 19., kedd

Leváltja használt péniszét egy tengeri csiga faj


 Ayami Sekizawa japán biológus és csoportja a Csendes-óceánban, Okinawa mellett fogott Chromodoris reticulata faj egyedeinél újfajta és meglepő élettani folyamatot figyelt meg. A tudósok a faj egyedeit vizsgálták, és 31 párosodást figyeltek meg közöttük. Közel húsz perccel azután, hogy a tengeri csigák a párosodás után eltávolodtak egymástól, az állatok ledobták hímvesszejüket. Ez a faj szimultán hermafrodita, azaz mind a két nemi szerv megtalálható az állaton, és képesek egyszerre használni őket.
Chromodoris reticulata
A tudósok elkezdték vizsgálni a csigák belső felépítését, és arra jutottak, hogy háromszoros hímvessző-hosszúságot képesek a testükben tartani – spirálszerű formában –, és 24 óra alatt újabb péniszt növeszteni. A biológusok arra is rájöttek, hogy ezt mindössze háromszor képesek megtenni.
Azt feltételezik, hogy a folyamatra azért van szükség, mert a csigák pénisze tüskés, így a visszahúzása nehézkessé válik.
Chromodoris reticulata
A tengeri csigákon kívül számos állat képes valamely testrészétől megválni, de a Chromodoris reticulata az első ismert faj, mely képes visszanöveszteni elhullott hímvesszőjét.

Forrás: Index

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése