2013. február 5., kedd

Veszélyben a rozsomák


 Az Egyesült Államok Halászati és Vadászati hivatala, a U.S. Fish and Wildlife Service kérvénnyel fordult az IUCN felé, hogy a rozsomákot vegyék fel a Vörös Lista veszélyeztetett kategóriájába. A kis testű ragadozó jelenleg a nem fenyegetett fajok közé tartozik, habár az amerikai szervezet már 2010-ben is folyamodott a rozsomák listára kerülése ügyében.
A Szegedi Vadaspark rozsomákja (Délmagyar)
A problémát a klímaváltozás okozza. Shawn Sartorius, a Halászati és Vadászati Hivatal egyik biológusa szerint a rozsomákokra ugyanúgy oda kellene figyelni a globális felmelegedés kapcsán, akárcsak a jegesmedvékre a sarkvidékeken. A kistestű ragadozónak ugyanis lételeme a fagyos idő és a hó, mely a felmelegedés következtében egyre csökken. A rozsomákok ugyanis sziklás talajba vájják odúkat, melyet a hó álcázza, ráadásul a vadászat is sokkal könnyebben megy neki havas terepen.
Kanadéban ugyan több tízezerre teszik a rozsomákok számát, ám az Amerikai államokban – Alaszkában, Montanában, Idahóban és Wyomingban – csak kisebb populációk élnek a hegyvidékeken. És bár befogásuk már csak Montanában engedélyezett, az összes többi államban a 70-es évek óta tilos, az USA északi részén élő rozsomákok számát csupán 250-300 egyedre becsülik. Ennek egyik oka, hogy az 1930-as években vadászták és mérgezték is őket. A megmaradókat csupán néhány, Kanadából délre költözött kolónia erősítette.

A vadhatóságok a 2000-es évek óta nyilvántartják az amerikai rozsomákok egyedszámát, melyből kiderült pl., hogy Wyoming terület kevesebb, mint 30 rozsomák él. Épp ezért a Halászati és Vadászati Hivatal azt tervezi, hogy kolóniákat telepítenek be a Colorado állam északi hegyvidékeire, mely Wyomingtól délre fekszik.
Emellett a hivatal igyekszik felhívni a figyelmet a faj veszélyeztetett állapotára.

Forrás: Index
Kapcsolódó bejegyzés: Ismerd meg 14. – Rozsomák

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése