2013. február 7., csütörtök

Barnamedve az Ipoly-völgyben


 Egy ideje már több jel is arra mutatott, hogy Balassagyarmat közelében egy medve kószál. Szőrszálakat találtak, ráadásul a macit többször is látták, ahogy a szemétben guberált és ráijeszt a kutyákra. Most viszont hóban lévő nyomok alapján sikerült pontosan meghatározni, hogy egy európai barnamedvéről van szó (Ursus arctos arctos). Major Tamás, a terület fővadásza szerint a szlovákiai vaddisznóhajtások riasztották fel a mackót, és ezért is jött át Magyarországra.

A medve jelenlétét bejelentették a rendőrségre, és az önkormányzatok is tudnak róla, így óvatosságra inthetik a lakosságot. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága arra kéri a környéken lévő települések lakosságát, hogy ételmaradékot ne dobjanak a kukákba, illetve nejlonzsákokat se használjanak, mert a medve valószínűleg a szemétből szerzi az élelmét. Az állat nem veszélyes, de azért jobb elkerülni.

Többször is előfordult már, hogy barnamedvék jártak át Szlovákiából Magyarországra. A 30-as években még hajtóvadászatot is indítottak egy-egy példány után. Ma már viszont, több olyan állatfajjal együtt, mely Magyarországon kihalt, de a környező országokból vissza-visszatérnek, az barnamedve is védett állat. Eszmei értéke 50.000 Ft.

Forrás: Greenfo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése